Finslapland

Na een prima vlucht landen ik op de luchthaven Kuusamo. Een klein luchthaventje in de middle of niets. Maar wat een sprookjes landschap als je naar buiten komt. Echt een dikke deken van sneeuw. Prachtig. En de kou in maart, die viel heel erg mee. Na een prachtige rit met de bus kwamen we aan in Posio. Het is 1 uurtje later in Finland en doordat we vroeg vlogen had de innerlijke mens wel trek in een typische Finse lunch. We werden vriendelijk ontvangen door de eigenaren van het charmante hotel Kirikeskus. We hadden heerlijke rendierensoep met finsbrood en salade. Heerlijk.

En dan werd het nu tijd voor onze eerste winter adventure activiteit. De eigenaar nam ons mee naar het nationale park Riisitunturi. Een trekking door de indrukwekkende Korouoma kloof met verschillende bevroren watervallen. Gewapend met speciale spikes onder de schoenen wandelde we ruim 2 uur door dit prachtige gebied. Aan het einde was een barbecue plek waar deze excursie normaal een lunch doet. Maar aangezien wij die al genuttigd hadden dronken we hier warme bessensap. Dat is een traditioneel Fins drankje om op te warmen.

Na deze opwarmer reden we terug naar het hotel. Dit hotel ligt aan de piste en vanuit hier kunnen alle excursies gedaan worden. En kun je hier heerlijk dineren. Deze stond dan ook alweer klaar voor ons. Finland heeft heel veel meren, hierdoor wordt er veel vis gegeten. Deze stond dan ook op het menu. Na de smakelijke maaltijd kregen we nog een rondleiding door dit charmante hotel. De kamers zijn heel basic, de ligging erg rustig maar heel mooi en het eten en de gastvrijheid is geweldig. Ideaal plekje voor rustzoekers en groepen die met elkaar de adventure gaan beleven.

Wij reden daarna door naar Ruka waar we de komende nachten zullen verblijven.

Ruka is een klein dorp maar met alle faciliteiten die je nodig hebt. We verbleven in prachtige appartementen met uitzicht op de pistes. Deze zijn tot 19.00 uur open en verlicht. Hoe fijn is dat? Het is met name ook erg handig want in de maanden december en januari is het alleen licht tussen 10.00-14.00 uur. En op deze manier kun je toch naar hartlust skiën.

Na een heerlijk nachtje slaap en een stevig ontbijt stond mij weer een prachtige dag te wachten. Vandaag bezochten wij een Huskyfarm. Voordat wij hier heen gingen maakte we eerst een stop om een thermo overall en snowboots aan te trekken, want in de wind voelt het een stukje frisser.

Bij aankomst hoorde we de honden al vol enthousiasme blaffen. Wat een beleving om eerst inde slee te zitten om vervolgens zelf de slee met 5 honden te lijden. Wij deden een rondje van 10km. Zalig! Je glijdt door de witte wereld. Een onbeschrijfelijke ervaring. Na deze indrukkende tocht kregen we uitleg over de honden, het fokken en het leven om de farm.  En het idee wat ik had, zielig voor de honden... dat is een groot fabeltje. De honden houden er juist enorm van om te rennen. Husky's zijn werkbeesten die niets liever doen dan werken. 

Na dit vinkje gezet te hebben op mijn bucketlist gingen we op naar een van de vele bevroren meren. Hier gingen wij in groepjes van 7 rijders karten op het ijs. De eerste rondes deed ik heel voorzichtig, maar na een aantal als slak achteraan gereden te hebben durfde ik her gas meer open te draaien. Leuke ervaring, maar ik zeg eerlijk, dit is meer een mannen dingetje. Tussen de rondes door werd er heerlijke vissoep geserveerd met brood. Echt heerlijk die finse soepjes.

Na dit kart geweld op naar Ruka. Want we hadden nog een paar uurtjes open staan om te skiën of te snowboarden. Ik bond mijn gloednieuwe latten onder en kon vanaf de verhuur zo naar de lift skiën.  Hoe fijn is dat? En wachtrijen bij de lift? Daar is hier ook geen sprake van. Het skie gebied heeft 34 pistes met veel rood en blauw, maar ook 4 zwarte. Genoeg uitdaging voor iedereen. Heerlijk een paar uurtjes skiën tussen de prachtige witte sprookjes bomen op heerlijke rustige pistes. 

Woh wat een geweldige dag.

Na een snelle douche op naar hotel Rukan Kaarna waar we heerlijk gingen dineren. Om vervolgens na het eten de sauna in te duiken. In Finland houd je je badkleding aan    En de mannen en vrouwen hebben hun eigen ruimte. Na het opwarmen in de Finse sauna zijn we wezen afkoelen in het meer waar aan dit hotel gelegen is. Ze hebben een speciaal wak gemaakt om onder te dompelen. Koud! Maar wat een ervaring en als dan ook het Noorderlicht te zien is dan is het plaatje compleet. Echt onvergetelijk mooi. Wat een beleving. Moe en voldaan kropen wij onze bedjes in. Want wat een geweldige dag. Met zo veel mooie momenten.

Met gevulde buiken stapten we de bus weer in om de thermo overals weer op te halen en de snowboots. Want er wacht ons op een sneeuwscooter avontuur. Heb je als klant 3 excursies geboekt dan haal,je op de eerste dag deze speciale kleding en schoenen op en hou je bij je tijdens je verblijf, wel zo handig en efficiënt.

Wij gingen per 2 op de scooter voor een tocht van 10 km over bevroren meren en witte bossen. We kwamen uit bij een rendier farm waar verteld werd dat deze rendieren iedere winter komen aanlopen om bij gevoerd te worden. In de lente worden ze weer vrij gelaten. Op deze manier hebben ze in de winter een toeristische functie en in de andere maanden rust en vrijheid. Wij gingen natuurlijk ook een rondje achter de rendieren aan. We kregen een heerlijke lunch in een tipi waar de Sami's , de oorspronkelijke bewoners van Fins en Zweeds Lapland heten, vroeger in woonden. Het smaakt weer heerlijk. Met een volle buik klommen de de scooters weer op voor de terugrit. Te snel waren we weer terug.

De middag bestond uit het bezoeken vaan een paar andere accommodaties in en rond Ruka. Wohh wat een beleving is deze trip.

Ons diner vind plaats in hotel Scandic Rukahovi, dit hotel,ligt tegenover de onze. Dus dat is mooi makkelijk. Dresscode, warme kleding. Want na het heerlijke diner gaan we een sneeuwschoenwandeling maken. Het was behoorlijk warm tijdens het heerlijke diner. Maar met het oog op,de wandeling maakte het mij niet uit.

Na de speciale sneeuwwandel schoenen onder gebonden hebben een een hoofdlamp op mijn bol gezet te hebben begon de tocht. Via hellingen tussen de mest prachtige bomen opzoek naar rust en ruimte. En natuurlijk geen natuurlijk licht, maar het Noorderlicht. Onze inspanningen worden dan ook ruimschoots beloond. Boven op de berg met warme bessensap die onze gidsen mee hadden genomen zag ik voor de 2de maal tijdens deze onvergetelijke reis het Noorderlicht. Wat te gek! Echt een geluksmomentje. Deze wandeling was een geweldige afsluiting van fantastische studiereis. Morgen bezoeken we nog een prachtige accommodatie met losse Finse huizen van 4 tot 16 personen op 3 km van Ruka en dan vliegen we via Helsinki naar huis.

Deze reis heeft al mijn verwachtingen over troffen, en is geschikt voor iedereen. Want voor kinderen is er genoeg te doen, volwassene kunnen hun hart ophalen en de rustzoeker komt hier ook tot zijn recht. Ik ga dan ook zeer zeker een keer terug met mijn gezin.